Contact
Agenda

Tsjechov & Co

Door Egbert van der Gronden
Projectleider Tscjechov & Co

Tsjechov & Co is een letterencafé, een ontmoetingsplaats voor wijk, stad en land, rond kunst, cultuur en maatschappij, gevestigd aan het Deliplein in Rotterdam Katendrecht. Het Deliplein is het bruisende culturele en culinaire hart van het oude, historische Katendrecht.

Het café, dat eind oktober 2010 zijn deuren opent, heeft een capaciteit voor 80 gasten. Het café is vijf dagen per week open, van dinsdag tot en met zondag, vanaf 10.00 uur ’s morgens tot ’s avonds “sluit”. Het drankenassortiment is uitgebreid, met een keur aan bieren, wijnen en gedestilleerd, met altijd een speciaal seizoensbier op de tap. Ook de koffie heeft een speciale “neus” en wordt compleet geserveerd. De lunchkaart is weliswaar bescheiden, maar origineel.

Wat maakt van het café een letterenhuis? Twee dingen, de inrichting en het programma. In de eerste plaats is dat de inrichting van het café zelf. Er is een aparte podiumruimte voor een diversiteit aan optredens, het café herbergt het kleinste museum van Nederland, het “Paskamermuseum” met wisselende exposities, op de entresol staat een heuse poëziebank voor bestaande poëzie en voor poëzie “in progress”, en op de begane grond is er een boekenwand met veel aandacht voor de Russische cultuur, van literatuur tot muziek en schilderkunst. Die aandacht is ook terug te vinden in de kleurstelling van het café, met groene, blauwe, witte en rode kleurschakeringen.

Het tweede element dat van Tsjechov & Co een letterenhuis maakt is de zogenaamde horizontale programmering. Elke dag wordt het podium bestegen met een variëteit aan onderwerpen en thema’s, artiesten en sprekers, vertellers en voorlezers. Er is aandacht voor de wijk met verhalen over het roemruchte Katendrecht, voor lokale stedelijke politiek, maar ook voor religie en filosofie, en voor de kunst van het vertalen. Elke tien weken wordt een nieuw programma “gespeeld”. De woensdag is verhalendag, de donderdag vertaaldag, vrijdag verteldag, zaterdag beleidsdag en de weekafsluiting staat in het teken van “zondag belijddag”.

Zelfs op de rustdagen, op maandag en dinsdag, is het café weliswaar gesloten maar maakt aanstormend schrijvers- en dichterstalent van de ruimte gebruik om hun hartstochten te volgen en op papier uit te leven.

top